Fänkålsstekt lax med vårgrönt och örtsås
Buffé nr 5 2008, sid 26
Ingredienser
Portioner: 4
4 bitar laxfilè (600 g)
ca 700 g små färskpotatisar
2-3 morötter (ca 350 g)
1 paket sockerärter (ca 150 g)
1 paket salladslök (ca 100 g)
1 msk socker
2 msk fänkålsfrön
1 paket färdig citronsås
1/2 dl grovhackad persilja
olja
salt och peppar
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C. Skrubba ev potatisen. Skala och skär morötterna i sneda avlånga bitar i samma storlek som potatisen.
2. Koka potatis och morot i lättsaltat vatten tills de är knappt mjuka, ca 15 minuter.
3. Skär sockerärterna i halvor. Skär salladslöken i mindre bitar. Låt sockerärter och salladslök koka med potatis och morot ett par minuter i slutet.
4. Salta, peppra och strö socker över laxen. Stöt fänkålsfröna grovt i en mortel. Doppa ena sidan av laxen i fänkålsfröna. Bryn laxen i en het panna i lite olja. Ställ in i ugnen 15–20 minuter eller tills laxen är färdig.
5. Koka upp såsen. Rör i persiljan och smaka av.
6. Fördela grönsakerna på tallrikarna. Lägg på laxen. Skeda såsen runt om