Fänkålsstekt lax med vårgrönt och örtsås

Fänkålsstekt lax med vårgrönt och örtsås

Buffé nr 5 2008, sid 26

Ingredienser
Portioner: 4

4 bitar laxfilè (600 g)
ca 700 g små färskpotatisar
2-3 morötter  (ca 350 g)
1 paket sockerärter (ca 150 g)
1 paket salladslök  (ca 100 g)
1 msk socker
2 msk fänkålsfrön
1 paket färdig citronsås
1/2 dl grovhackad persilja
olja
salt och peppar

 

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

 

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C. Skrubba ev potatisen. Skala och skär morötterna i sneda avlånga bitar i samma storlek som potatisen.
2. Koka potatis och morot i lättsaltat vatten tills de är knappt mjuka, ca 15 minuter.
3. Skär sockerärterna i halvor. Skär salladslöken i mindre bitar. Låt sockerärter och salladslök koka med potatis och morot ett par minuter i slutet.
4. Salta, peppra och strö socker över laxen. Stöt fänkålsfröna grovt i en mortel. Doppa ena sidan av laxen i fänkålsfröna. Bryn laxen i en het panna i lite olja. Ställ in i ugnen 15–20 minuter eller tills laxen är färdig.
5. Koka upp såsen. Rör i persiljan och smaka av.
6. Fördela grönsakerna på tallrikarna. Lägg på laxen. Skeda såsen runt om

Comments

Leave a Reply

To respond on your own website, enter the URL of your response which should contain a link to this post's permalink URL. Your response will then appear (possibly after moderation) on this page. Want to update or remove your response? Update or delete your post and re-enter your post's URL again. (Find out more about Webmentions.)