Jabra Elite Active 75t

Häromdagen fick jag ett paket från Jabra… jag hade kontaktat dem och undrat om det fanns en möjlighet att få testa deras Elite Active 75t, som är deras senaste true wireless lurar som dessutom är tänkta för träning. Jag har ju som bekant kört ett par Evolve 65t under en längre tid och har varit väldigt nöjd med dem men jag nämnde i min recension av dem att att jag letade efter “one pair of headphones to rule them all”. Jag har egentligen 4 användningskategortier för hörlurar och dessa ställer lite olika krav på lurarna:

  • Arbete (video möten och musik lyssning på arbetet) – ljudisolerande, multipunkt (gärna med dongel i datorn)
  • Pendling (till och från arbetet) – ljudisolerande alt noise cancelling
  • Poddlyssning hemma och på fritiden – små att bära med sig, inte vara i vägen
  • Träning – fukt och svett säkra, sitta bra i öronen

Mina Evolve 65t kryssar egentligen för nästan alla utom träning… de har dongel och funkar med multipunkt anslutning både till datorn och telefonen, de är mycket bra på att stänga ute oljud, mikrofonerna filtrerar bort oljud när man pratar och de är små och enkla att bära med sig. Det enda jag inte använder dem till är när jag tränar så jag är lite rädd att de kommer att dö om de utsätts för mina kopiösa svettmängder (jag svettas bara jag tittar på tipsextra)

Jag fick alltså låna ett par Jabra Elite Active 75t och har kört dem nu under ett par veckor. Det första intrycket är att detta lurar är riktigt snygga. De har i princip samma form som de tidigare men ganska mycket mindre. De kommer i 6 olika färgsättningar och jag fick de som är mintgröna. Ljudet i lurarna är riktigt bra och tack vare att de är av in-ear modell och sluter tätt upplevs basen som riktigt maffig.

Jabra Elite Active 75t Mint

Laddningcasen som levereras med är något mindre än den som följer med 65t, har en USB-C kontakt och ger lurarna en total batteritid på 28 (!) timmar. Ett par fulladdade lurar ger dig 7,5 timmars lyssning vilket är mycket bra med tanke på att lurarna är väldigt små och väger endast 5,5 g. Tack vare snabbladdningen laddar den 1 timmes lyssningstid på 15 minuter. De har även släppt en variant med ett trådlöst laddnings case som kostar ca 200 kr extra. Casen är även magnetisk, så att lurarna sitter fast, och har ett magnetiskt lock.för att övergå till touch vilket innebär att de även funkar mar handskar och mössa. I och med att man gjort lurarna mindre har man varit tvungna att mickla lite med knapparna… man har tagit bort de dedikerade volymknapparna från från 65orna och ersatt dem mer långpress på respektive lur. Det var lite klurigt att komma på i början när man är van vid hur det funkade tidigare.

När det gäller stöd för smarta assistenter han man stöd för alla som har betydelse (sorry Cortana 🙁 ). Med ett dubbelklick på höger lur åkallar man “assistant of choice” i mitt fall Google utan att behöva använda lyssningskommandot.

Jabra Elite Active 75t - Mint

I den senaste mjukvaran har man även infört en intressant funktion, Your Sound, som möjliggörs av den avancerade signalbehandlingen man har i lurarna. En hörseltest 🙂 denna gör att man kan detaljanpassa lurarnas inställningar till sin egen hörsel. Mjukvaran mobiltelefonen gör även att man kan anpassa profiler för t.ex hur mycket av din egen röst man skall höra i ett samtal.

Min sammanfattning av lurarna är att de är värdiga ersättare för 75orna som redan de var asgrymma… Jag rekommenderar både 75or och 65or å det högsta. Grymma lurar med snyggt och diskret utseende med bra ljud och batteritid.

Fördelar:

  • Fantastisk batteritid
  • USB-C laddning
  • Case med magneter och magnetiskt lock

Nackdelar

  • Endast den högra funkar ensam… den vänstra luren är beroenda av den högra

Personliga reflektioner: Som jag nämnt i de tidigare recensioner är jag inte odelat positiv till varken true wireless lurar eller renodlade inear lurar och det blir ännu tydligare när det handlar om lurar för träning. När jag springer med true wireless inear är jag inte helt säker på att de skall sitta fast tillräckligt och är hela tiden lite orolig för att de skall trilla ut. Om de sitter i en kabel gör det inte så mycket om de trillar ut… de sitter ju fast. Det verkar inte bara vara jag som insett detta problem och det finns därför nya “pluppar” att köpa som sitter lite bättre. Jag är ananrs väldigt förtjust i de vingar som en del andra leveranturer använder för att hålla fast lurarna. Det andra jag tycker är lite obehagligt är att eftersom in-ear lurarna sluter helt tätt resulterat detta i att man för varje löpsteg hör ett dovt “thump” båda öronen få stöten förstärks av att de sluter tätt.

Slutsats: Snälla Jabra, släpp ett par vattentäta Evolve 75t med en Link 370 (den trådlösa mottagaren som hör till Evolve lurarna) de skulle vara helt perfekta!!!!!!!!
(Man kan idag koppla Active 75t mot Link 370 vilket gör att de funkar bättre med en dator men enligt Jabra är det skillnad mellan Evolve och Active lurar vilket gör att det inte är samma sak). Men som sagt… grymma lurar med väldigt bra batteritid och fantastiskt ljud. Rekommenderas varmt.

Leave a Reply