Säker USB från Kingston

Vi i podden hade förmånen att komma i kontakt med Kingston i samband med ett frukostseminarie där de presenterade sina lösningar för säker lagring på arbetet. I samband med det fick vi möjlighet att testa deras DataTraveler 2000.

Stickan är en 16 GB lagrings enhet som kopplas till datorn med USB 3.0. Det som skiljer den från de flesta andra USB-stickor är att den är krypterad. Nu tänker du att “Jag kan ju kryptera vilken sticka som helst med Bitlocker To Go i Windows, FileVault i MacOS eller [insert random disk encryption tool here] på i princip alla platformar. Det finns även USB lagring med kryptering som kräver att mjukvara installeras på datorn för att komma åt det som är lagrat på disken. Detta gör att information en på USB-minnet är säkert om stickan är urpluggad men denna metod gör lösningen lite komplicerad och kommer att ställa till det lite om man t.ex vill använda det på en enhet som man inte kan installera mjukvara på.

Kingston har istället löst det i DT2000 genom att hantera all kryptering (AES 265 bitar i XTS Mode enligt Kingston) helt på stickan med hjälp av ett litet numeriskt tangentbord där man kan knappa in en kod. Det var lite knepigt att byta kod till att börja med, det finns en bra beskrivning som medföljer minnet men det var en hel del tryckande som var tvunget att göras under en viss tidsbrist. När detta väl var klart funkar stickan galant och finessen här är att operativsystemet i vilket man pluggar in minnet inte har en aning om att det är krypterat och så fort man rycker ut det så krypteras det igen. Minnet behöver dock inte vara inpluggat för att “låsas upp” då det innehåller ett batteri som håller det upplåst om koden knappas in i frånkopplat läge. Detta är en bra funktion om minnet skall kopplas in i en svårtillgänglig USB port t.ex.

Prestandamässigt håller minnet absolut måttet och levererar i mina mätningar en skrivhastighet på mellan 50 och 65 MB per sekund och läshastighet på runt 155 MB per sekund vilket är en bit över vad Kingston själv uppger.

Som jag nämnde i början levereras minnet endast med USB 3.0 vilket innebär den har en USB typ A kontakt och den leveras inte med USB Type C kontakt. Anledningen till detta är dels att det fortfarande finns mest USB typ A kontakter i världen och att USB typ C kontakten inte är lika stabil och eftersom minnet är ganska stort ville Kingston inte riskera att man skadar kontakten i datorn.

På det hela taget är Kingston DT2000 en mycket trevlig USB sticka med bra prestanda för den som lagring med extra säkerhet. Rekommenderas!!

One thought on “Säker USB från Kingston”

Leave a Reply