Jabra Evolve 65t och True Wireless igen

För ett tag sedan fick jag bekanta mig med ett par Jabra Elite 65t. Detta råkade vara de första True Wireless lurar jag någonsin testade och jag tyckte att de funkade fantastiskt med några få undantag.

Mitt första problem var just konceptet True Wireless… det förde med sig ett par problem som jag inte var van vid att hantera som t.ex “var gör man av lurarna när man inte använder dem?”. Svaret på denna fråga är vivetvis att man stoppar dem i laddningscaset men detta var en detalj som det tog ett tag att vänja sig vid. Nu har jag snarare det motsatta problemet om jag går tillbaka till ett par som hänger bakom nacken… det är ivägen hela tiden och jag fattar inte hur jag någonson kunde ha det så 🙂 Så fort man glömmer…

Mitt andra problem hänger till viss del ihop med det första och det gällde batteritiden… Detta löste ju sig när man vande sig vid att stoppa dem i laddningscaset… vem kunde tro det 🙂

Det tredje problemet är det som gör denna recension så relevant… det var nämligen samma problem som jag har med i princip med alla bluetooth hörlurar. De funkar oftast väldigt bra med en mobiltelefon men mindre bra kopplade till en dator. Anledningen är att blåtandslurarna använder två olika profiler för telefoni och musiklyssnade och måste således byta mellan dessa när man får ett inkommande samtal vilket inte alltid funkar så bra.

Lurarna jag testar i denna recension är Jabra Evolve 65t… namnet antyder ju att det är någon skillnad mellan dem… mycket riktigt men det är inte skillnad på själva lurarna utan skillnaden ligger i den usb plugg som medfäljer. Tanken är att du kopplar den i din dator för att dels förenkla uppsättningen och dels för att man vill förbättra det sätt de hanteras av datorn. Ett av de stora problemet jag har med vanliga blåtandshörlurar kopplade till en dator är att om man går ifrån datorn och lurarna tappar kontakten kommer i vissa fll datorn att fortsätta spela musik i datorns högtalare vilket inte är särdeles poppis i ett fullsatt kontorslandsskap.

Jabra Evolve är de första True Wireless lurar jag sett som är Skype for Business certifierade. Detta är en ganska stor grej för normalt behöver UC certifierade lurar ha en arm som sträcker sig mot munnen. Ljud kvalitén för lyssning i Skype samtal mycket bra men där man märker vissa brister är för de du talar med. Jag vet inte exkt vad detta beror på… min upplevelse är att det är lite ojämt. Jag har t.ex kunnat sitta i en av Stockholms äldre tunnelbanevagnar och de i andra änden har inte haft några klagomål alls men när jag sedan sitter i ett ganska tyst kontorslandsskap uppleder de på andra sidan att det är problem att höra mig. Känns lite som om signalbehandlingsalgoritmen hanterar dessa ljud olika.

Evolve 65t är ett par mycket bra hörlurar som beter sig som jag vill att ett par hörlurar skall bete sig… de är inte perfekta men nära på… det finns ett par saker jag retar mig på…

  • Om man har dem kopplade till både dator (via USB mojjen) och till telefonen och sitter i ett Teamsmöte kommer en inkommande notifiering till telefonen att tillfälligt koppla bort muta mig i mötet. Detta skulle kunna hanteras med inställningar och jag jobbar på att lösa det.
  • Ibland när ljud spelats upp i telefonen, men slutat spela, kommer inte ljudet från datorn tillbaka
  • Lite ojämn ljudkvalité för de jag pratar med
  • Ingen USB-C kontakt för varken laddning eller USB pluggen i datorn.

Utöver dessa irritations moment kan jag inte hitta några nackdelar med lurarna… Jag kan klart rekommendera dem till alla som behöver ett par grymma inear lurar och har du inte behov av Skype/Teams delen kör på de vanliga Elite 54T.

Leave a Reply