True wireless eller inte true wireless – det är frågan

Än en gång har jag fått låna ett par hörlurar (ja, jag vet… det är inte ett normalt beteende). Denna gången är det ett par Jabra Elite 65t, i en väldigt tjusig kopparfärg, som jag har fått testa. Dessa är ett par så kallade true wireless hörlurar vilka alltså inte har någon kabel alls. De använder Bluetooth 5.0 men jag misstänker att de använder någon annan standard för att kommunicera mellan höger och vänster lur. Anledning till denna gissning är att de flesta andra tillverkare gör så för att människokroppen är en ganska effektiv barriär för bluetooth och för att jag upplever vissa störningar mellan lurarna vid vissa tillfällen som jag inte upplevt med andra trådlösa lurar, t.ex när man går igenom larmbågarna i en butik. Lurarna har även stöd för multi-point för upp till 8 enheter och man kan även para ihop 5 par lurar för att 2 personer skall kunna lyssna på samma musik (har inte testats då jag bara har ett par). I övrigt isolerar hörlurarna bort väldigt mycket externt ljud vilket gör att man inte behöver spela speciellt högt, även när man t.ex åker tunnelbana, för att höra det man spelar. För att kontrollera lurarna laddar man ner en app from App Store eller Google Play, i denna kan man justera eq, uppdatera mjukvara mm.

På höger lur sitter en knapp för att pausa/starta musiken i lurarna samt svara i telefon. Denna knapp gör även att när man dubbelklickar på den så släpper lurarna igenom omgivningarna vilket är bra om man t.ex cyklar i trafiken. på den vänstra luren sitter knappar för att justera volym och för att hoppa frammåt och bakåt mellan låtar.

Batteritiden på lurarna är 5 timmar per laddning och Jabra skickar med ett laddnings case som totalt get lurarna 2 extra laddningar, alltså totalt 15 timmars tid. Man säger att 15 minuters laddning ger ca 1,5 timmars användande.

Hörlurarna är förhållandevis små och de sticker inte ut från öronen nämnvärt, varken nedåt som vissa konkurrenter eller utåt som andra konkurrenter. De känns väldigt kompakta och man upplever inte att de sitter i vägen, varken när man rör sig eller när man t.ex drar en tröja över huvudet.

Jag är normalt inte helt förtjust i in-ear lurar eftersom jag dels tycker att de är svåra att få fast och dels tycker de känns obekväma. Jabras lurar är in-ear lurar och jag måste säga att trots att jag fortfarande tycker att de är lite obekväma så måste jag säga att sitter gör de. Detta är ju ännu viktigare när lurarna inte sitter fast med någon kabel därför riskerar att försvinna om man inte passar sig. Enda gången jag har upplevt att de är lite kluriga att få fast är när man är lite våt i öronen… som t.ex efter ett bad. Annars sitter de kanon.

Till sist var det ju dags att svara på frågan som ställdes i rubriken… Skall man välja true-wireless eller inte? Jag kan givetvis inte tala för alla, utan endast för mig själv. Mina funderingar går såhär:

Mitt största problem med true wireless lurar är att de inte har någonstans att ta vägen när man inte använder dem. Jag har normalt lurar på mig hela dagen, inte nödvändigtvis i lurarna, men de hänger där kring halsen hela dagen… och helt ärligt är det ganska bekvämt. Man vet var man har dem och plockar man ur dem ut öronen kan man helt enkelt bara släppa dem. Detta märktes väldigt mycket när jag idag tig en liten tur på stan för att springa lite ärenden och man i några av butikerna behövde plocka ut lurarna ur örat för att prata med expediten och det fanns inget naturligt ställe att göra av dem. Om man kanske bara har dem till och från arbetet och alltså inte plockar i och ur dem är de väldigt smidiga och den lite sämre kontinuerliga batteritiden löses excellent av laddningsfordralet som enkelt ger dig en hel dags batteri (om du har ett par tillfällen att ladda under dagen).

På det hela har Jabra levererat ett par mycket trevliga och genomtänkta lurar och när de så småningom släpps i Evolve utförande för, certifierade för Skype/Teams och med USB dongle, tror jag att de kommer att bli riktigt trevliga.

/Johan

2 thoughts on “True wireless eller inte true wireless – det är frågan”

Leave a Reply