Plantronics Voyager 6200 UC–Kan man bli kär i ett par hörlurar?

För er som känner mig eller som lyssnar på En Liten Podd om IT så vet ni att jag har ett inte helt hälsosamt förhållande till hörlurar… jag är nog vad man kan kalla en hörlursfetischist. Jag har fått låna ett par nya lurar att testa och jag tänkte berätta lite om dem men jag tänkte att vi börjar med lite historik,

Just nu är mina “daily drivers” ett par Bose Quiet Control 30 som jag använder till det mesta. De är mycket bra för att lyssna på musik och poddar från telefon och dator. Bose Noise Cancellation är mycket bra… nästan för bra då det ibland känns som man sitteri ett vakuum. Min tanke när jag köpte dem var att slippa ha olika hörlurar till olika saker… Innan dess hade jag två par hemma, ett par till och från kontoret och ett par i väskan. Min tanke var helt enkelt att ha “one pair to rule them all”. Ett par lurar som jag kan använda till och från jobb, hemma och som Skype mötes lurar. Det skall också vara öronsnäcks varianten (alltså inte kåpor och inte InEar).  Som jag sa är Bose lurarna bra på en hel del men det finns ett par ställen där de inte riktigt når ända fram. Den tydligaste är kragen som sitter kring halsen som inte är så bekväm, Den halkar gärna snett och fastnar under skjortor samt är i vägen när man bär en axelväska. Det andra ställen där den inte är så bra är som Skype headset. När jag köpte dem var de helt värdelösa beroende på en trasig ljudbehandlingsalgoritm men här klev Bose in och bytte faktiskt ut dem mot en nyare revision. Efter bytet blev de mycket bättre. Ett annat problem vid Skypemöten är att headsetet presenterar sig för datorn som två enheter; ett headset och ett par stereo lurar. Om man sitter i ett Skype möte så användr man headsetet. Om datorn (eller telefonen för den delen) då spelar upp ett notifieringsljud switchar hörlurarna över till hörlursmode och man tappar allt ljud från Skype i ca 10 sekunder.

Så när jag senaste besökte TechDays passerade jag Plantronics monter och såg att de hade ett par lurar som i princip var likadana men som, eftersom de är tänkta som Skypelurar, även har en lite USB mottagare som stoppas i datorn för att få bättre ljudkvalite på Skypemöten. Jag blev nyfiken och undrade om man kunde få låna och testa men just då fanns de bara som ett visningsex. Några månader senare kontaktade Plantronics mig och meddelade att nu fanns de tillgängliga. Härom dagen anlände hörlurarna och jag måste säga att jag är mycket imponerad.

I paketet hittar man hörlurarna, en laddningsdocka och laddningskabel, ett fordral för att skydda lurarna, extra tips och en USB mottagare för Skype. Hörlurarna kan laddas både med dockan och direkt med en micro-USB kabel vilket är en smart lösning som gör att man kan ha dockan hemma på skrivbordet och bara ha med standardkabel för laddning. Bildresultat för plantronics voyager 6200På headsetet sitter en separat ström kontroll som även används när man sätter lurarna i pairingmode, det finns en svara knapp som sitter lite dold så att man inte skall komma åt den av misstag och lägga på och det finns en lättåtkomlig mute knapp. Hörlurarna har aktiv noise cancellation som man slår av och på med en separat knapp. En annan smart funktion för Skypemöten är att det finns två tydliga indikatorlampor som visar för omgivningen att man är upptagen i ett samtal.

 

Ljudet är helt bra (jag är inte direkt någon audiofil och jag lyssnar mest på musik på jobbet och poddar när jag är ute och rör på mig). Jag tycker att Noise Cancellation funkar bra och framför allt är ljudisoleringen mycket bra. Man kan skärma bort kontorslandskapet ganska väl även utan noise cancellation påslaget. Den hanterar multipoint mycket bra vilket betyder att den är kopplad till både telefon och dator samtidigt och man kan omväxlande svara i telefon, lyssna på musik från datorn och prata i Skype. Batteritiden är bra, jag brukar kunna ha dem på mig hela dagen utan att behöva ladda extra, hör till saken att jag kanske inte har dem i öronen precis hela tiden men jag skulle utan tvekan säga att de nog i alla fall används minst 5 timmar om dagen och resten av tiden är de påslagna som vanligt. Kragen runt halsen märks nästan inte alls. Jag märker varken av den när jag har skjorta eller när jag bär min axelväska. Den är klart mycket smidigare än på mina andra hörlurar.

På det hela taget måste jag säga att jag är mycket nöjd med dem… jag skulle rentav säga att utifrån min kravspec är de så nära perfekta de kan komma. Det enda jag kan ha synpunkter på är prislappen… de är lite i dyraste laget… det är inte så att de inte är värda pengarna… det handlar nog mest om att det “bara” är ett par hörlurar och jag tycker det är mycket pengar för ett par hörlurar. Och innan ni sågar mig helt: Ja, jag är medveten om att mina Bose kostar nästan lika mycket men till mitt försvar betalade jag inte fullt pris för dem Smile

Som sagt… stark rekommendation!! Och ja: Jag tror faktiskt man kan bli kär i ett par hörlurar Winking smile

/Johan

One thought on “Plantronics Voyager 6200 UC–Kan man bli kär i ett par hörlurar?”

Leave a Reply