Panasonic RP-HC800 Noise Cancelling hörlurar

Jag är just nu på resa I USA och fick inför resan tillfälle att låna ett par Panasonic RP-HC800 Noise Cancelling hörlurar för test. Då denna typen hörlurar gör sig allra bäst I brusiga miljöer är ju detta ett förträffligt tillfälle. För att ge er lite förutsättningar äger jag sedan tidigare ett par Bose Quiet Comfort 25 vilka har ett par år på nacken men som jag har uppkattat. Skall också tilläggas att jag inte direkt är någon audiofil så men bedömning av ljudkvaliten kanske inte är så kräsen.

Panasonic RP-HC800 är av typen heltäckande kåpor av det större slaget och byggkvalitén känns mycket gedigen. De drivs med ett AAA batteri, vilket gör att man slipper ladda dem, för att kunna använda använda Noice Cancelling funktionen men kan även användas när är avstängda eller om batteriet skulle ta slut vilket andra hörlurar inte gör (t.ex Bose QC15). Detta anser jag vara en mycket viktig funktion av två anledningar. Det första för att det är trist att bära med sig ett par lurar som man inte kan använda för att man saknar batteri, och den andra är att jag ibland upplever att jag ibland kan bli lite yr av att använda Noise cancelling lurar I en tystmiljö. Jag tror att detta beror på att lurarna fungerar genom att mikrofoner på utsidan plockar upp bruset och spar ett likadant ljud I motfas för att släcka det ordinarie ljudet. Detta betyder att det kommer att skickas in ljud I öra och dessa påverkar balansnerven. På ett klugplan är det så mycket rörelse och brus så att “nackdelarna uppväger fördelarna”. Hörlurarna levereras I en hård väska vilken skyddar lurarna bra när de inte används. De har även en löstagbar kabel vilket är bra om man flyger och vill röra på sig men vill behålla hörlurarna på. Till skillnad från mina egna lurar finns det ingen mic på kabeln vilket innebär att man inte kan använda hörlurarna som headset för t.ex telefonen. Eftersom kabeln har 3,5 mm kontakter I båda ändarna kan man förmodligen hitta en kabel med mikrofon från en tredjepartlevernatör alternativt ansluta dem till en Bluetooth mottagare med inbyggd mikrofon.

Noise Cancelling funktioneliteten är I princip likvärdig med mina Bose lurar, jag testade byta under flygningen och upplevde ingen större skillnad. Hörlurarna sitter mycket bekvämt och jag upplevde inget som helst problem att ha på mig dem på en hel långflygning till USA. Jag tycker att hörlurarna låter bra, I vissa fall kanske till och med klarare än mina Bose lurar, jag upplevde dock att ljudet blev lite dovare när man slog av noise cancelling. Som jag skrev I inledningen är jag ingen audiofil och dessutom är ju ljud och hörlurar en smaksak så jag skulle rekommenera att ni testar lurarna innan ni köper dem för att vara på den säkra sidan. Hörlurarna kostar enligt Prisjakt från ca 1200 kronor vilket är nästan 1300 kronor billigare än Bose QC25 vilket jag helt klart tycker är prisvärt.

Om man är intresserade av ett par Noice Cancelling lurar och kan leva utan en mikrofon kan jag helt klart rekommendera dessa.

Bildresultat för Panasonic RP-HC800 Noise Cancelling

Leave a Reply