Linksys EA9500 – Premium SOHO Router

372-jpg

Jag har haft möjligheten att testa lite nya nätverksprylar från Linksys. Jag har tidigare kör Linksys och kör idag en ASUS RT-AC66U och jag kommer att göra recensionen som en jämförelse test av Linksys produkter.

Linksys EA9500 är Linksys absoluta highend router med inte mindre än 8 Gigabit LAN portar, Gigabit WAN port och stöd för alla trådlösa standarder som finns på marknaden idag. För er som är lite extra nerdiga (som jag) kan tilläggas att routern även har stöd för VLAN på både WAN och LAN sidan. Enligt produktbladet klarar routern 1 Gbit på 2,4 GHz bandet och 2,2 Gbit på 5 GHz bandet (den använder dessutom dubbla A band vilket totalt skall ge 5,3 Gbit/s) och den har totalt 8 st antenner för maximal teckning. Då min internetuppkoppling inte presterar mer än 100/10 Mbit skall det bli intressant att se om det blir någon skillnad. För att jämföra prestanda kommer jag att använda både bredbandskollen.se och fast.com (fast.com är Netflix prestandamätningstjänst och jag inbillar mig att den kanske ger ett mer relevant resultat för streaming).

table

Network map är en kul funktion som ger en snabb överblick av vad som är anslutet till ditt nät och vilken adress det har. Här har man möjlighet att byta ikon och namn på respektive enhet och även reservera en adress i den inbyggda DHCP servern om man vill.

De flesta routrar i medelsegmentet och över har idag möjligheten att sätta upp ett separat gästnät om man inte vill att gästerna skall komma åt det interna nätverket. Dessa nät brukar oftast skyddas av en egen Pre-Shared Key (wifi lösenord) i EA9500 har man möjligheten att låta gästnätet vara utan lösenord men när man försöker surfa ut hamnar man istället på en inloggningssida i sin webbrowser där man anger ett lösenord.

Appen Linksys Smart WiFi ger dig möjlighet att övervaka din router även när du inte är hemma. Man har även möjlighet att koppla upp sig mot flera routrar som t.ex sitter i sommarstugan eller hos föräldrarna för att hålla koll. Appen finns för Android och för iOS,

Router har 2 USB portar; en USB2.0 och en USB 3.0 vilket gör att man enkelt med en extern hårddisk kan skapa en NAS på sitt hemma nät. Routern kan även fungera som en skrivarserver om man ansluter en skrivare till en av USB portarna. För att sätta upp servern kopplar man helt enkelt in en USB disk och så är den utdelad över SMB protokollet (Windows fildelning). Man kan även aktivera DLNA server (medieserver) och traditionell FTP

Min enda negativa synpunkt är att det inte finns Open Source firmware till routern typ dd-wrt eller tomato. Detta är ju inget man kan skylla Linksys för men om jag köper en ny router är det skönt att veta att om levernatören helt plötsligt slutar utveckla mjukvaran kan man alltid installera en alternativ mjukvara och förlänga livet några år till.

Leave a Reply