Focaccia
Buffé nr 3 2001, sid 27
Ingredienser
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
12 dl vetemjöl
1 tsk salt
olivolja
1 rödlök
2 msk gourmetsalt
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
Smula ned jästen i en degbunke. Rör ut den i lite av det ljumma vattnet och tillsätt därefter resterande mängd.
Häll i hälften av mjölet, tillsätt saltet och rör smidigt.
Tillsätt resterande mängd mjöl och knåda till en smidig deg. Om degen är kladdig kan man tillsätta lite mer mjöl.
Häll 2 msk olivolja i en bunke och rör runt degen i oljan. Täck över och låt jäsa på dragfri plats i ca 1 timme.
Skala och skiva löken tunt.
Smörj/olja in en lågpanna. Lägg över den jästa degen i långpannan och tryck ut den så att den täcker hela ytan.
Pensla degen med olivolja, tryck ner lökringarna och strö över salt.
Låt jäsa övertäckt i ytterliggare 40 min. Sätt ugnen på 225°C.
Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter