Nyårsmeny

LÄCKRA MUMSBITAR PÅ RÖKT HJORT

http://www.svenskhjortavel.com/templates/recept.asp?artid=23589

200 g rökt hjortkött, 6 msk creme fraiche, ca 2 msk riven pepparot, tunna kavringsskivor,
gärna uttagna till rundlar, smör. Garnering 50 g löjrom.

Hacka det rökta köttet el. kör det i matberedare, blanda med creme fraiche och pepparot
Bred smör på brödet och en rejäl klick av röran och garnera med lite löjrom. Ca 12 mumsbitar

Lammfilé med citronpesto
8 personer

1200 g putsad lammfilé (kycklingfilé eller fläskfilé)
2 tsk grovmald svartpeppar
2 msk olja
4 msk smör
2 tsk salt

citronpesto:

2-4 vitlöksklyftor
2 krukor basilika
2 dl pinjenötter (skållad skalad mandel går lika bra)
1 msk pressad citron
2 krm sambal oelek (vi har mycket hemma – säg till om det ska med)
3 dl jungfruolja, rumstempererad
1 tsk salt

Italiensk grönsakskaka

2 + 4 msk olivolja
2 zucchini
½ finstrimlad purjolök
16 potatisar
2 tomater
2 tsk salt

Gör så här:
Peston:
1/ Pressa vitlök och kör i mixer med basilikablad, nötter/mandel citron och
sambal.
2/ Tillsätt oljan i en tunn stråle under gång och smaka av med salt.

Köttet
1/ Peppra och bryn köttet över god värme runt om i olja och smör till nätt
och jämt genomstekt (lamm). Salta under tiden. (Alternativt bryn och baka
sedan klart i ugnen med köttermometer.)
2/ Svep köttet i folie och låt vila några minuter innan det skärs upp och
serveras med peston.

Potatisen
1/ Värm ugnen till 225°.
2/ Olja en långpanna och förvärm den i ugnen.
3/ Skiva zucchini riktigt tunt, finstrimla purjo. Stek snabbt i resten av
oljan.
4/ Skala och torka potatisen.
5/ Skiva den tunt i matberedare (gärna) och skiva sen tomaterna för hand.
6/ Blanda potatis, tomat, zucchini och puroj med salt i den förvärmda
formen/plåten.
7/ Grädda tills grönsakerna är mjuka med knapriga i kanten. Ca 40 minuter
mitt i ugnen (kan ta längre tid.)

Semifreddo med punsch och varm kolasås
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=6265&a=511848

Beräknat för 4 portioner

2 dl maränger
250 g ricottaost
450 g mascarponeost
3 msk florsocker
2 msk punsch
skal och saft från 1 apelsin

Kolasås:
2 dl grädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
2 msk smör

1/2 färsk ananas till servering

Gör så här:
Den här rätten går bra att förbereda dagen innan den skall serveras.

Dagen innan
Krossa marängerna grovt och blanda med ricottaost, mascarponeost,
florsocker, punsch samt rivet apelsinskal och -saft. Rör försiktigt
så inte osten får en för lös konsistens.

Lägg i portionsformar och jämna till ytan. Ställ in i frysen dagen
innan, eller i minst 2-3 timmar.

Serveringsdagen
Ta ut semifreddon ur frysen och ställ i kylen i ca 10-15 minuter
innan servering.

Blanda alla ingredienserna till kolasåsen i en kastrull, koka i ca
15 minuter. Såsen ska få en seg och rinnig konsistens.

Skala och kärna ur ananasen, skiva den tunt. Lägg 5-6 skivor ananas
omlott på varje assiett.

Stjälp upp en semifreddo på varje tallrik. Doppa formarna i varmt
vatten så lossnar de lätt. Lägg en ananasskiva på toppen av varje
semifreddo och slå till sist över lite av den varma kolasåsen.

Leave a Reply