True wireless eller inte true wireless – det är frågan

Än en gång har jag fått låna ett par hörlurar (ja, jag vet… det är inte ett normalt beteende). Denna gången är det ett par Jabra Elite 65t, i en väldigt tjusig kopparfärg, som jag har fått testa. Dessa är ett par så kallade true wireless hörlurar vilka alltså inte har någon kabel alls. De använder Bluetooth 5.0 men jag misstänker att de använder någon annan standard för att kommunicera mellan höger och vänster lur. Anledning till denna gissning är att de flesta andra tillverkare gör så för att människokroppen är en ganska effektiv barriär för bluetooth och för att jag upplever vissa störningar mellan lurarna vid vissa tillfällen som jag inte upplevt med andra trådlösa lurar, t.ex när man går igenom larmbågarna i en butik. Lurarna har även stöd för multi-point för upp till 8 enheter och man kan även para ihop 5 par lurar för att 2 personer skall kunna lyssna på samma musik (har inte testats då jag bara har ett par). I övrigt isolerar hörlurarna bort väldigt mycket externt ljud vilket gör att man inte behöver spela speciellt högt, även när man t.ex åker tunnelbana, för att höra det man spelar. För att kontrollera lurarna laddar man ner en app from App Store eller Google Play, i denna kan man justera eq, uppdatera mjukvara mm.

På höger lur sitter en knapp för att pausa/starta musiken i lurarna samt svara i telefon. Denna knapp gör även att när man dubbelklickar på den så släpper lurarna igenom omgivningarna vilket är bra om man t.ex cyklar i trafiken. på den vänstra luren sitter knappar för att justera volym och för att hoppa frammåt och bakåt mellan låtar.

Batteritiden på lurarna är 5 timmar per laddning och Jabra skickar med ett laddnings case som totalt get lurarna 2 extra laddningar, alltså totalt 15 timmars tid. Man säger att 15 minuters laddning ger ca 1,5 timmars användande.

Hörlurarna är förhållandevis små och de sticker inte ut från öronen nämnvärt, varken nedåt som vissa konkurrenter eller utåt som andra konkurrenter. De känns väldigt kompakta och man upplever inte att de sitter i vägen, varken när man rör sig eller när man t.ex drar en tröja över huvudet.

Jag är normalt inte helt förtjust i in-ear lurar eftersom jag dels tycker att de är svåra att få fast och dels tycker de känns obekväma. Jabras lurar är in-ear lurar och jag måste säga att trots att jag fortfarande tycker att de är lite obekväma så måste jag säga att sitter gör de. Detta är ju ännu viktigare när lurarna inte sitter fast med någon kabel därför riskerar att försvinna om man inte passar sig. Enda gången jag har upplevt att de är lite kluriga att få fast är när man är lite våt i öronen… som t.ex efter ett bad. Annars sitter de kanon.

Till sist var det ju dags att svara på frågan som ställdes i rubriken… Skall man välja true-wireless eller inte? Jag kan givetvis inte tala för alla, utan endast för mig själv. Mina funderingar går såhär:

Mitt största problem med true wireless lurar är att de inte har någonstans att ta vägen när man inte använder dem. Jag har normalt lurar på mig hela dagen, inte nödvändigtvis i lurarna, men de hänger där kring halsen hela dagen… och helt ärligt är det ganska bekvämt. Man vet var man har dem och plockar man ur dem ut öronen kan man helt enkelt bara släppa dem. Detta märktes väldigt mycket när jag idag tig en liten tur på stan för att springa lite ärenden och man i några av butikerna behövde plocka ut lurarna ur örat för att prata med expediten och det fanns inget naturligt ställe att göra av dem. Om man kanske bara har dem till och från arbetet och alltså inte plockar i och ur dem är de väldigt smidiga och den lite sämre kontinuerliga batteritiden löses excellent av laddningsfordralet som enkelt ger dig en hel dags batteri (om du har ett par tillfällen att ladda under dagen).

På det hela har Jabra levererat ett par mycket trevliga och genomtänkta lurar och när de så småningom släpps i Evolve utförande för, certifierade för Skype/Teams och med USB dongle, tror jag att de kommer att bli riktigt trevliga.

/Johan

Plantronics Voyager 6200 UC–Kan man bli kär i ett par hörlurar?

För er som känner mig eller som lyssnar på En Liten Podd om IT så vet ni att jag har ett inte helt hälsosamt förhållande till hörlurar… jag är nog vad man kan kalla en hörlursfetischist. Jag har fått låna ett par nya lurar att testa och jag tänkte berätta lite om dem men jag tänkte att vi börjar med lite historik,

Just nu är mina “daily drivers” ett par Bose Quiet Control 30 som jag använder till det mesta. De är mycket bra för att lyssna på musik och poddar från telefon och dator. Bose Noise Cancellation är mycket bra… nästan för bra då det ibland känns som man sitteri ett vakuum. Min tanke när jag köpte dem var att slippa ha olika hörlurar till olika saker… Innan dess hade jag två par hemma, ett par till och från kontoret och ett par i väskan. Min tanke var helt enkelt att ha “one pair to rule them all”. Ett par lurar som jag kan använda till och från jobb, hemma och som Skype mötes lurar. Det skall också vara öronsnäcks varianten (alltså inte kåpor och inte InEar).  Som jag sa är Bose lurarna bra på en hel del men det finns ett par ställen där de inte riktigt når ända fram. Den tydligaste är kragen som sitter kring halsen som inte är så bekväm, Den halkar gärna snett och fastnar under skjortor samt är i vägen när man bär en axelväska. Det andra ställen där den inte är så bra är som Skype headset. När jag köpte dem var de helt värdelösa beroende på en trasig ljudbehandlingsalgoritm men här klev Bose in och bytte faktiskt ut dem mot en nyare revision. Efter bytet blev de mycket bättre. Ett annat problem vid Skypemöten är att headsetet presenterar sig för datorn som två enheter; ett headset och ett par stereo lurar. Om man sitter i ett Skype möte så användr man headsetet. Om datorn (eller telefonen för den delen) då spelar upp ett notifieringsljud switchar hörlurarna över till hörlursmode och man tappar allt ljud från Skype i ca 10 sekunder.

Så när jag senaste besökte TechDays passerade jag Plantronics monter och såg att de hade ett par lurar som i princip var likadana men som, eftersom de är tänkta som Skypelurar, även har en lite USB mottagare som stoppas i datorn för att få bättre ljudkvalite på Skypemöten. Jag blev nyfiken och undrade om man kunde få låna och testa men just då fanns de bara som ett visningsex. Några månader senare kontaktade Plantronics mig och meddelade att nu fanns de tillgängliga. Härom dagen anlände hörlurarna och jag måste säga att jag är mycket imponerad.

I paketet hittar man hörlurarna, en laddningsdocka och laddningskabel, ett fordral för att skydda lurarna, extra tips och en USB mottagare för Skype. Hörlurarna kan laddas både med dockan och direkt med en micro-USB kabel vilket är en smart lösning som gör att man kan ha dockan hemma på skrivbordet och bara ha med standardkabel för laddning. Bildresultat för plantronics voyager 6200På headsetet sitter en separat ström kontroll som även används när man sätter lurarna i pairingmode, det finns en svara knapp som sitter lite dold så att man inte skall komma åt den av misstag och lägga på och det finns en lättåtkomlig mute knapp. Hörlurarna har aktiv noise cancellation som man slår av och på med en separat knapp. En annan smart funktion för Skypemöten är att det finns två tydliga indikatorlampor som visar för omgivningen att man är upptagen i ett samtal.

 

Ljudet är helt bra (jag är inte direkt någon audiofil och jag lyssnar mest på musik på jobbet och poddar när jag är ute och rör på mig). Jag tycker att Noise Cancellation funkar bra och framför allt är ljudisoleringen mycket bra. Man kan skärma bort kontorslandskapet ganska väl även utan noise cancellation påslaget. Den hanterar multipoint mycket bra vilket betyder att den är kopplad till både telefon och dator samtidigt och man kan omväxlande svara i telefon, lyssna på musik från datorn och prata i Skype. Batteritiden är bra, jag brukar kunna ha dem på mig hela dagen utan att behöva ladda extra, hör till saken att jag kanske inte har dem i öronen precis hela tiden men jag skulle utan tvekan säga att de nog i alla fall används minst 5 timmar om dagen och resten av tiden är de påslagna som vanligt. Kragen runt halsen märks nästan inte alls. Jag märker varken av den när jag har skjorta eller när jag bär min axelväska. Den är klart mycket smidigare än på mina andra hörlurar.

På det hela taget måste jag säga att jag är mycket nöjd med dem… jag skulle rentav säga att utifrån min kravspec är de så nära perfekta de kan komma. Det enda jag kan ha synpunkter på är prislappen… de är lite i dyraste laget… det är inte så att de inte är värda pengarna… det handlar nog mest om att det “bara” är ett par hörlurar och jag tycker det är mycket pengar för ett par hörlurar. Och innan ni sågar mig helt: Ja, jag är medveten om att mina Bose kostar nästan lika mycket men till mitt försvar betalade jag inte fullt pris för dem Smile

Som sagt… stark rekommendation!! Och ja: Jag tror faktiskt man kan bli kär i ett par hörlurar Winking smile

/Johan

Panasonic RP-HC800 Noise Cancelling hörlurar

Jag är just nu på resa I USA och fick inför resan tillfälle att låna ett par Panasonic RP-HC800 Noise Cancelling hörlurar för test. Då denna typen hörlurar gör sig allra bäst I brusiga miljöer är ju detta ett förträffligt tillfälle. För att ge er lite förutsättningar äger jag sedan tidigare ett par Bose Quiet Comfort 25 vilka har ett par år på nacken men som jag har uppkattat. Skall också tilläggas att jag inte direkt är någon audiofil så men bedömning av ljudkvaliten kanske inte är så kräsen.

Panasonic RP-HC800 är av typen heltäckande kåpor av det större slaget och byggkvalitén känns mycket gedigen. De drivs med ett AAA batteri, vilket gör att man slipper ladda dem, för att kunna använda använda Noice Cancelling funktionen men kan även användas när är avstängda eller om batteriet skulle ta slut vilket andra hörlurar inte gör (t.ex Bose QC15). Detta anser jag vara en mycket viktig funktion av två anledningar. Det första för att det är trist att bära med sig ett par lurar som man inte kan använda för att man saknar batteri, och den andra är att jag ibland upplever att jag ibland kan bli lite yr av att använda Noise cancelling lurar I en tystmiljö. Jag tror att detta beror på att lurarna fungerar genom att mikrofoner på utsidan plockar upp bruset och spar ett likadant ljud I motfas för att släcka det ordinarie ljudet. Detta betyder att det kommer att skickas in ljud I öra och dessa påverkar balansnerven. På ett klugplan är det så mycket rörelse och brus så att “nackdelarna uppväger fördelarna”. Hörlurarna levereras I en hård väska vilken skyddar lurarna bra när de inte används. De har även en löstagbar kabel vilket är bra om man flyger och vill röra på sig men vill behålla hörlurarna på. Till skillnad från mina egna lurar finns det ingen mic på kabeln vilket innebär att man inte kan använda hörlurarna som headset för t.ex telefonen. Eftersom kabeln har 3,5 mm kontakter I båda ändarna kan man förmodligen hitta en kabel med mikrofon från en tredjepartlevernatör alternativt ansluta dem till en Bluetooth mottagare med inbyggd mikrofon.

Noise Cancelling funktioneliteten är I princip likvärdig med mina Bose lurar, jag testade byta under flygningen och upplevde ingen större skillnad. Hörlurarna sitter mycket bekvämt och jag upplevde inget som helst problem att ha på mig dem på en hel långflygning till USA. Jag tycker att hörlurarna låter bra, I vissa fall kanske till och med klarare än mina Bose lurar, jag upplevde dock att ljudet blev lite dovare när man slog av noise cancelling. Som jag skrev I inledningen är jag ingen audiofil och dessutom är ju ljud och hörlurar en smaksak så jag skulle rekommenera att ni testar lurarna innan ni köper dem för att vara på den säkra sidan. Hörlurarna kostar enligt Prisjakt från ca 1200 kronor vilket är nästan 1300 kronor billigare än Bose QC25 vilket jag helt klart tycker är prisvärt.

Om man är intresserade av ett par Noice Cancelling lurar och kan leva utan en mikrofon kan jag helt klart rekommendera dessa.

Bildresultat för Panasonic RP-HC800 Noise Cancelling

Panasonic RP-BTS50 – Trådlösa träningslurar

frumejlulagp-png

Då jag har börjat springa en del (och dessutom gillar hörlurar lite för mycket) letar jag runt lite efter bra hörlurar för träning och löpning. Jag se gärna att de sakanar sladd då denna tenderar att trassla in sig och har man den innanför kläderna kan det bli svårt att hantera telefonen.

Jag har traditionellt inte gillat traditionella inear lurar eftersom dessa dels inte sitter så bra i mina öron och alltså tenderar att trilla ur och dels för att jag tycker att de känns obehagliga för att de sluter lite för tätt.

Jag har under en vecka fått låna ett par Panasonic RP-BTS50. Dessa är ett par trådlösa och vattentäta hörlurar för just träning. De är dessutom av inear modell men med den lilla skillnaden att de har en justerbar bygel bakom örat som håller dem på plats. Detta innebär att jag kan välja lite mindre pluggar som gör att de inte sitter för tätt samtidigt som byglarna håller dem på plats. I nacken sitter en lite justerare som gör att man kan dra åt sladden så att den dels inte är i vägen och dels sitter spänt runt nacken och håller fast lurarna.

När jag var ute och sprang fanns inga tendenser till att lurarna skulle trilla ut. De satt ordentligt fast under hela träningspasset.

Enligt Panasonic är hörlurarna IPX5 (spolsäkra) klassade för att tåla regn, svett och de tål att spolas av efter träningpasset.

Det finns en strömsparfunktion på lurarna som gör att de stängs av om de inte används. Detta är både bra och dåligt; det är bra så att batteriet inte tar slut, batteritiden är förövrigt bra tycker jag. Jag kunde i princip använda dem till och från jobb varje dag i en vecka och min pendlingstid varje dag är ca 1,5 timmar. Strömspar funktionen är dock inte helt optimal om du skall använda det enbart som telefonheadset eller om du endast har det för att höra din träningsapp och inte spelar musik under hela ditt träningspass.

Ljudkvaliten är helt OK. Jag är inte direkt så kräsen med ljudet men i och med att inear lurarna sluter tätt så behöver man inte spela så himla högt för att överrösta omgivningen. Hörlurarna har stöd för Apt-X vilket gör att ljudkvalitén är bra trots trådlös överföring.

Ett problem med Bluetooth lurar brukar vara täckningen. Problemet vad jag förstår är att kroppen ganska effektivt blockerar signaler trådlösa signalen. När jag springer har jag telefonen i en liten väska i svanken vilket innebär att det förmodligen är sämsta möjliga ställe för att behålla kontakt med telefonen. Vid ett enda tillfälle när jag vände maximalt på huvudet märktes en liten tendens till att tappa kontakten, jag justerade väskans position något och märkte inte av det igen.

Linksys EA9500 – Premium SOHO Router

372-jpg

Jag har haft möjligheten att testa lite nya nätverksprylar från Linksys. Jag har tidigare kör Linksys och kör idag en ASUS RT-AC66U och jag kommer att göra recensionen som en jämförelse test av Linksys produkter.

Linksys EA9500 är Linksys absoluta highend router med inte mindre än 8 Gigabit LAN portar, Gigabit WAN port och stöd för alla trådlösa standarder som finns på marknaden idag. För er som är lite extra nerdiga (som jag) kan tilläggas att routern även har stöd för VLAN på både WAN och LAN sidan. Enligt produktbladet klarar routern 1 Gbit på 2,4 GHz bandet och 2,2 Gbit på 5 GHz bandet (den använder dessutom dubbla A band vilket totalt skall ge 5,3 Gbit/s) och den har totalt 8 st antenner för maximal teckning. Då min internetuppkoppling inte presterar mer än 100/10 Mbit skall det bli intressant att se om det blir någon skillnad. För att jämföra prestanda kommer jag att använda både bredbandskollen.se och fast.com (fast.com är Netflix prestandamätningstjänst och jag inbillar mig att den kanske ger ett mer relevant resultat för streaming).

table

Network map är en kul funktion som ger en snabb överblick av vad som är anslutet till ditt nät och vilken adress det har. Här har man möjlighet att byta ikon och namn på respektive enhet och även reservera en adress i den inbyggda DHCP servern om man vill.

De flesta routrar i medelsegmentet och över har idag möjligheten att sätta upp ett separat gästnät om man inte vill att gästerna skall komma åt det interna nätverket. Dessa nät brukar oftast skyddas av en egen Pre-Shared Key (wifi lösenord) i EA9500 har man möjligheten att låta gästnätet vara utan lösenord men när man försöker surfa ut hamnar man istället på en inloggningssida i sin webbrowser där man anger ett lösenord.

Appen Linksys Smart WiFi ger dig möjlighet att övervaka din router även när du inte är hemma. Man har även möjlighet att koppla upp sig mot flera routrar som t.ex sitter i sommarstugan eller hos föräldrarna för att hålla koll. Appen finns för Android och för iOS,

Router har 2 USB portar; en USB2.0 och en USB 3.0 vilket gör att man enkelt med en extern hårddisk kan skapa en NAS på sitt hemma nät. Routern kan även fungera som en skrivarserver om man ansluter en skrivare till en av USB portarna. För att sätta upp servern kopplar man helt enkelt in en USB disk och så är den utdelad över SMB protokollet (Windows fildelning). Man kan även aktivera DLNA server (medieserver) och traditionell FTP

Min enda negativa synpunkt är att det inte finns Open Source firmware till routern typ dd-wrt eller tomato. Detta är ju inget man kan skylla Linksys för men om jag köper en ny router är det skönt att veta att om levernatören helt plötsligt slutar utveckla mjukvaran kan man alltid installera en alternativ mjukvara och förlänga livet några år till.