Panasonic RP-HC800 Noise Cancelling hörlurar

Jag är just nu på resa I USA och fick inför resan tillfälle att låna ett par Panasonic RP-HC800 Noise Cancelling hörlurar för test. Då denna typen hörlurar gör sig allra bäst I brusiga miljöer är ju detta ett förträffligt tillfälle. För att ge er lite förutsättningar äger jag sedan tidigare ett par Bose Quiet Comfort 25 vilka har ett par år på nacken men som jag har uppkattat. Skall också tilläggas att jag inte direkt är någon audiofil så men bedömning av ljudkvaliten kanske inte är så kräsen.

Panasonic RP-HC800 är av typen heltäckande kåpor av det större slaget och byggkvalitén känns mycket gedigen. De drivs med ett AAA batteri, vilket gör att man slipper ladda dem, för att kunna använda använda Noice Cancelling funktionen men kan även användas när är avstängda eller om batteriet skulle ta slut vilket andra hörlurar inte gör (t.ex Bose QC15). Detta anser jag vara en mycket viktig funktion av två anledningar. Det första för att det är trist att bära med sig ett par lurar som man inte kan använda för att man saknar batteri, och den andra är att jag ibland upplever att jag ibland kan bli lite yr av att använda Noise cancelling lurar I en tystmiljö. Jag tror att detta beror på att lurarna fungerar genom att mikrofoner på utsidan plockar upp bruset och spar ett likadant ljud I motfas för att släcka det ordinarie ljudet. Detta betyder att det kommer att skickas in ljud I öra och dessa påverkar balansnerven. På ett klugplan är det så mycket rörelse och brus så att “nackdelarna uppväger fördelarna”. Hörlurarna levereras I en hård väska vilken skyddar lurarna bra när de inte används. De har även en löstagbar kabel vilket är bra om man flyger och vill röra på sig men vill behålla hörlurarna på. Till skillnad från mina egna lurar finns det ingen mic på kabeln vilket innebär att man inte kan använda hörlurarna som headset för t.ex telefonen. Eftersom kabeln har 3,5 mm kontakter I båda ändarna kan man förmodligen hitta en kabel med mikrofon från en tredjepartlevernatör alternativt ansluta dem till en Bluetooth mottagare med inbyggd mikrofon.

Noise Cancelling funktioneliteten är I princip likvärdig med mina Bose lurar, jag testade byta under flygningen och upplevde ingen större skillnad. Hörlurarna sitter mycket bekvämt och jag upplevde inget som helst problem att ha på mig dem på en hel långflygning till USA. Jag tycker att hörlurarna låter bra, I vissa fall kanske till och med klarare än mina Bose lurar, jag upplevde dock att ljudet blev lite dovare när man slog av noise cancelling. Som jag skrev I inledningen är jag ingen audiofil och dessutom är ju ljud och hörlurar en smaksak så jag skulle rekommenera att ni testar lurarna innan ni köper dem för att vara på den säkra sidan. Hörlurarna kostar enligt Prisjakt från ca 1200 kronor vilket är nästan 1300 kronor billigare än Bose QC25 vilket jag helt klart tycker är prisvärt.

Om man är intresserade av ett par Noice Cancelling lurar och kan leva utan en mikrofon kan jag helt klart rekommendera dessa.

Bildresultat för Panasonic RP-HC800 Noise Cancelling

Panasonic RP-BTS50 – Trådlösa träningslurar

frumejlulagp-png

Då jag har börjat springa en del (och dessutom gillar hörlurar lite för mycket) letar jag runt lite efter bra hörlurar för träning och löpning. Jag se gärna att de sakanar sladd då denna tenderar att trassla in sig och har man den innanför kläderna kan det bli svårt att hantera telefonen.

Jag har traditionellt inte gillat traditionella inear lurar eftersom dessa dels inte sitter så bra i mina öron och alltså tenderar att trilla ur och dels för att jag tycker att de känns obehagliga för att de sluter lite för tätt.

Jag har under en vecka fått låna ett par Panasonic RP-BTS50. Dessa är ett par trådlösa och vattentäta hörlurar för just träning. De är dessutom av inear modell men med den lilla skillnaden att de har en justerbar bygel bakom örat som håller dem på plats. Detta innebär att jag kan välja lite mindre pluggar som gör att de inte sitter för tätt samtidigt som byglarna håller dem på plats. I nacken sitter en lite justerare som gör att man kan dra åt sladden så att den dels inte är i vägen och dels sitter spänt runt nacken och håller fast lurarna.

När jag var ute och sprang fanns inga tendenser till att lurarna skulle trilla ut. De satt ordentligt fast under hela träningspasset.

Enligt Panasonic är hörlurarna IPX5 (spolsäkra) klassade för att tåla regn, svett och de tål att spolas av efter träningpasset.

Det finns en strömsparfunktion på lurarna som gör att de stängs av om de inte används. Detta är både bra och dåligt; det är bra så att batteriet inte tar slut, batteritiden är förövrigt bra tycker jag. Jag kunde i princip använda dem till och från jobb varje dag i en vecka och min pendlingstid varje dag är ca 1,5 timmar. Strömspar funktionen är dock inte helt optimal om du skall använda det enbart som telefonheadset eller om du endast har det för att höra din träningsapp och inte spelar musik under hela ditt träningspass.

Ljudkvaliten är helt OK. Jag är inte direkt så kräsen med ljudet men i och med att inear lurarna sluter tätt så behöver man inte spela så himla högt för att överrösta omgivningen. Hörlurarna har stöd för Apt-X vilket gör att ljudkvalitén är bra trots trådlös överföring.

Ett problem med Bluetooth lurar brukar vara täckningen. Problemet vad jag förstår är att kroppen ganska effektivt blockerar signaler trådlösa signalen. När jag springer har jag telefonen i en liten väska i svanken vilket innebär att det förmodligen är sämsta möjliga ställe för att behålla kontakt med telefonen. Vid ett enda tillfälle när jag vände maximalt på huvudet märktes en liten tendens till att tappa kontakten, jag justerade väskans position något och märkte inte av det igen.

Linksys EA9500 – Premium SOHO Router

372-jpg

Jag har haft möjligheten att testa lite nya nätverksprylar från Linksys. Jag har tidigare kör Linksys och kör idag en ASUS RT-AC66U och jag kommer att göra recensionen som en jämförelse test av Linksys produkter.

Linksys EA9500 är Linksys absoluta highend router med inte mindre än 8 Gigabit LAN portar, Gigabit WAN port och stöd för alla trådlösa standarder som finns på marknaden idag. För er som är lite extra nerdiga (som jag) kan tilläggas att routern även har stöd för VLAN på både WAN och LAN sidan. Enligt produktbladet klarar routern 1 Gbit på 2,4 GHz bandet och 2,2 Gbit på 5 GHz bandet (den använder dessutom dubbla A band vilket totalt skall ge 5,3 Gbit/s) och den har totalt 8 st antenner för maximal teckning. Då min internetuppkoppling inte presterar mer än 100/10 Mbit skall det bli intressant att se om det blir någon skillnad. För att jämföra prestanda kommer jag att använda både bredbandskollen.se och fast.com (fast.com är Netflix prestandamätningstjänst och jag inbillar mig att den kanske ger ett mer relevant resultat för streaming).

table

Network map är en kul funktion som ger en snabb överblick av vad som är anslutet till ditt nät och vilken adress det har. Här har man möjlighet att byta ikon och namn på respektive enhet och även reservera en adress i den inbyggda DHCP servern om man vill.

De flesta routrar i medelsegmentet och över har idag möjligheten att sätta upp ett separat gästnät om man inte vill att gästerna skall komma åt det interna nätverket. Dessa nät brukar oftast skyddas av en egen Pre-Shared Key (wifi lösenord) i EA9500 har man möjligheten att låta gästnätet vara utan lösenord men när man försöker surfa ut hamnar man istället på en inloggningssida i sin webbrowser där man anger ett lösenord.

Appen Linksys Smart WiFi ger dig möjlighet att övervaka din router även när du inte är hemma. Man har även möjlighet att koppla upp sig mot flera routrar som t.ex sitter i sommarstugan eller hos föräldrarna för att hålla koll. Appen finns för Android och för iOS,

Router har 2 USB portar; en USB2.0 och en USB 3.0 vilket gör att man enkelt med en extern hårddisk kan skapa en NAS på sitt hemma nät. Routern kan även fungera som en skrivarserver om man ansluter en skrivare till en av USB portarna. För att sätta upp servern kopplar man helt enkelt in en USB disk och så är den utdelad över SMB protokollet (Windows fildelning). Man kan även aktivera DLNA server (medieserver) och traditionell FTP

Min enda negativa synpunkt är att det inte finns Open Source firmware till routern typ dd-wrt eller tomato. Detta är ju inget man kan skylla Linksys för men om jag köper en ny router är det skönt att veta att om levernatören helt plötsligt slutar utveckla mjukvaran kan man alltid installera en alternativ mjukvara och förlänga livet några år till.